Ελλάδα: Ένα βιβλίο – τεκμήριο για το Καστρομονάστηρο στις νήσους Στροφάδες

Αν το θέσει κανείς πικρά, στην Ελλάδα η πατριδογνωσία γίνεται μέσω φυσικών καταστροφών. Ο πρόσφατος σεισμός στη Ζάκυνθο λ.χ. μας έκανε να μάθουμε την ιστορία του όμορφου καστρομονάστηρου στις Στροφάδες, που επλήγη καθώς προκλήθηκαν ζημιές στον πύργο του. Ο σεισμός του 1997 επίσης είχε αφήσει τα ίχνη του στο βυζαντινό μνημείο που είναι χτισμένο τον 13ο αιώνα και έχει μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά θρησκευτικής αρχιτεκτονικής.

Για καλή μας τύχη, υπήρξαν δύο άνθρωποι –ο Αμερικανός φωτογράφος Μπομπ Μακέιμπ και η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου– που έσκυψαν με πολύ τρυφερότητα πάνω από το μοναστήρι πριν το χτυπήσουν τα ρίχτερ και γίνει εντελώς μη επισκέψιμο. Η έρευνα και φωτογράφισή τους είχε ως αποτέλεσμα ένα θαυμάσιο βιβλίο από τις εκδόσεις Πατάκη που είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στα τέλη Νοεμβρίου. Τίτλος: «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων. Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου».

Εντελώς συγκυριακά οι λήψεις του Μακέιμπ αποτυπώνουν πώς ήταν η εικόνα του μοναστηριού προτού το χτυπήσει ο Εγκέλαδος, ενώ η Κατερίνα Λυμπεροπούλου πρόλαβε να μιλήσει με τον τελευταίο μοναχό, τον πατέρα Γρηγόρη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή πριν από λίγο καιρό. Ηταν ο άνθρωπος που έζησε εκεί 38 ολόκληρα χρόνια, τα περισσότερα κυριολεκτικά μόνος του, ως φύλακας – άγγελος του μνημείου. Μέσα από τις διηγήσεις του ξεναγούμαστε σε όλους τους χώρους της μονής, την τραπεζαρία, τους μύλους και τα κελιά.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε στη πηγή…

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το παρόν άρθρο είναι αναδημοσίευση από την παραπάνω πηγή, ο σύνδεσμος της οποίας παραπέμπει στην ίδια την πηγή. Το ιστολόγιό μας δεν έχει ασχοληθεί δημοσιογραφικά, οπότε ότι διαφωνία μπορεί να έχετε μπορείτε να απευθυνθείτε στην ίδια την πηγή.