Ζάκυνθος: Τα τελευταία 24ωρα το νησί δοκιμάστηκε με φωτιές που εκδηλώθηκαν η μία μετά την άλλη

ενεργό link
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟΣ 5
Φωτογραφία: Φίλοι Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου
ενεργό link

Τα τελευταία 24ωρα, η Ζάκυνθος δοκιμάστηκε με φωτιές που εκδηλώθηκαν η μία μετά την άλλη και οι οποίες ήδη άφησαν πίσω τους τη στάχτη χιλιάδων στρεμμάτων δασικής και θαμνώδους έκτασης .

Από 7 έως και 15 Ιουλίου 2017 εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στις περιοχές Σκοπός Ζακύνθου κοινότητα Αργασίου Δ.Ε. Ζακυνθίων και στις περιοχές Αγ. Γεώργιος των Κρημνών, Ορθωνιές, Τριλάγκαδο Μαριών, Αναφωνήτρια , Αγ. Γεώργιος των Κρημνών ( περιοχή Ναυαγίου)της Δ.Ε. Ελατίων και Τ.Κ. Μπόχαλης της Δ.Ε. Ζακυνθίων .

Η κρισιμότητα της κατάστασης εκτός από την δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου επέβαλλε την ανάγκη αποστολής ενισχύσεων και από γειτονικούς Νομούς αλλά και από τη λοιπή χώρα .Συγκεκριμένα στην Ζάκυνθο έφθασαν για να συνδράμουν στην διαδικασία πυρόσβεσης 25 πυροσβεστικά οχήματα, πεζοπόρα τμήματα 154 ατόμων και 20 εναέρια μέσα ( 18 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα ) .

Κατά προσέγγιση έως αυτή τη στιγμή έχουν καεί στην περιοχή του Σκοπού 400 στρέμματα, στην περιοχή Αγ. Γεωργίου των Κρημνών 180 στρέμματα και στην περιοχή των Ορθωνιών – Αναφωνήτριας και Τριλάγκαδο Μαριών 2.500 στρέμματα .

Οι παραπάνω φωτιές έχουν κατασβεστεί, και μέχρι χθες επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιτηρούσαν προχωρώντας σε κατάσβεση των αναζωπυρώσεων.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου, συνέδραμε στο έργο της κατάσβεσης με 15 υδροφόρες και 2 μηχανήματα έργων . Επίσης έθεσε στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τα 2 λεωφορεία ( van) της Π.Ε. Ζακύνθου, 17 θέσεων έκαστο για την μεταφορά των πυροσβεστών στα σημεία.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά:

Το Συντονιστή Επιχειρήσεων Περιφερειακών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δ. Ελλάδος- Πελ/σου & Ιονίων Νήσων Υποστράτηγο Βασίλειο Ματθαιόπουλο για την παρουσία του στη Ζάκυνθο και τον συντονισμό όλων των επιχειρήσεων κατάσβεσης.

Ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του ΟΔΑΖ κ. Ευστάθιο Μπετίνη για την προσφορά 30 κλινών για την φιλοξενία και σίτιση των αποστολών της Π.Υ.

Το Δήμο Ζακύνθου για την συμμετοχή των 2 υδροφόρων και ιδιαιτέρως τους οδηγούς κκ..Πέτρο Θεοδόση και Χρήστο Κούτση που υπερέβαλλαν εαυτούς.

Όσους βοήθησαν σε επίπεδο διοικητικής μέριμνας την υποστήριξη του έργου των πυροσβεστικών δυνάμεων ( ιδιώτες και αιρετούς) .

Ιδιαίτερα τους Αντιδημάρχους Αλυκών και Ελατίων , τους Προέδρους των Δημοτικών Διαμερισμάτων, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ, τον κ. Αντώνιο Νικολουδάκη ( Ξενοδοχείο ΕΛΑΙΩΝ), την κ. Μπέττυ Μισσίδη ( MABELY HOTEL) , τον κ. Χαράλαμπο Ραυτόπουλο ( Strada Cafe) και την ΖΑΦΕΙΡΗΣ Α.Ε. ( Κάβα Ποτών )

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους άνδρες και γυναίκες του Σώματος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελλάδος που ήλθαν στο νησί μας και βοήθησαν με όλες τους τις δυνάμεις στις κατασβέσεις. Ιδιαιτέρως ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στον Διοικητή, τους αξιωματικούς και τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου που αν και αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό τους έχουν υπερβάλλει εαυτούς δουλεύοντας αδιάκοπα, δίνοντας ακούραστα τη μάχη με τα πύρινα μέτωπα .

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΝΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ