Ζάκυνθος: Συνάντηση Αναστάσιου Μαρίνου με τον Αντιπρόεδρο των ΑΝΕΛ

ενεργό link
ενεργό link

1

Δελτίο Τύπου 

Με τον Αντιπρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ζάκυνθο (στο νησί μας βρίσκεται και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής-Γραμματέας Οργανωτικού των ΑΝ.ΕΛ., κ. Κώστας Κίγκας), συναντήθηκε το πρωί της Κυριακής ο π. Αντιδήμαρχος Αλυκών και ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Αναστάσιος Μαρίνος.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για τα τελευταία τεκταινόμενα στην πολιτική ζωή της χώρας μας, με τον κ. Σγουρίδη να μεταφέρει το έμπρακτο ενδιαφέρον του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. και Υπουργού Άμυνας, κ. Πάνου Καμένου, για τα προβλήματα της Ζακύνθου. Ο κ. Μαρίνος αποκρίθηκε ότι πράγματι ο κ. Καμένος επικοινωνεί μαζί του ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ενημερώνεται πλήρως για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας. 

Ακολούθως, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος παρέδωσε στον κ. Σγουρίδη υπόμνημα με επτά κομβικά θέματα και ζήτησε αυτά να προωθηθούν στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., ώστε να δρομολογηθούν λύσεις.

Στο υπόμνημα αναφέρονται τα παρακάτω:

«Α) Παρατηρείται το δυσάρεστο φαινόμενο, κύριε Πρόεδρε, το κοινωνικό μέρισμα να μη το δικαιούνται μακροχρόνια άνεργοι, αλλά και συμπολίτες μας που είναι φιλοξενούμενοι και για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μείνουν σε δικό τους σπίτι. Αυτό είναι μια κοινωνική αδικία που πρέπει ΑΜΕΣΑ να διορθωθεί και να πάρουν χρήματα και αυτοί οι Ζακυνθινοί που τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα. Σε διαφορετική περίπτωση, η υπόσχεση του Πρωθυπουργού για 3.500.000 ωφελούμενους από αυτή τη διαδικασία, δεν θα ευσταθεί.

Β) Αν και η Ζάκυνθος κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω πλημμυρών τον Δεκέμβριο του 2016 και ελέω πυρκαγιών τον Αύγουστο του 2017, εντούτοις οι Ζακυνθινοί πολίτες δεν απολαμβάνουν τα ευεργετήματα της συγκεκριμένης απόφασης, αφού πληρώνουν κανονικά τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος. Παράλληλα, ούτε και αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές δόθηκαν. Ουσιαστικά, ήταν δώρο άδωρον η έκτακτη ανάγκη, μιας και ουδέποτε εφαρμόστηκε στην πράξη. Κάντε κάτι από την πλευρά σας για να αλλάξει αυτή η άσχημη εικόνα.

Γ) Να δοθούν κονδύλια για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στις ορεινές περιοχές της Ζακύνθου, που επλήγησαν από τις τελευταίες πυρκαγιές του καλοκαιριού και υπάρχει κίνδυνος να υποστούν καταστροφές οι περιουσίες των δημοτών σε περίπτωση πολύ έντονων βροχοπτώσεων. Δυστυχώς, μέχρι τώρα ούτε ο Δήμος Ζακύνθου, αλλά ούτε και η Αντιπεριφέρεια έχουν ενδιαφερθεί πραγματικά για την κατάσταση που επικρατεί στα ορεινά. Από την Αντιπεριφέρεια έχουν γίνει μόνο κάποιες παρεμβάσεις στον κάμπο της Ζακύνθου. Τα παράπονα των ορεινών κατοίκων είναι καθημερινά και εύλογα, δεδομένου ότι έχουν αφεθεί, κυριολεκτικά, στο έλεος του Θεού.

Δ) Μετά από έρευνα που έκαναν οι μυστικές υπηρεσίες του κράτους έχει εκδοθεί πόρισμα, στο οποίο αναφέρονται διεξοδικά οι αιτίες των πυρκαγιών. Εκδηλώθηκαν πάνω από 100 το καλοκαίρι, αριθμός που δείχνει ξεκάθαρα ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών. Είναι έκδηλη η ανάγκη, αλλά και υποχρέωση της Πολιτείας, να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία από τη Δικαιοσύνη για την αποκάλυψη των ηθικών αυτουργών και την παραδειγματική τους τιμωρία. Ο δασικός πλούτος του νησιού καταστράφηκε και δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως ολιγωρία των κρατικών Αρχών επί αυτού του θέματος, ώστε να μη δημιουργηθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη περί συγκάλυψης των ενόχων ή ανεκτικότητας απέναντί τους. Ως συγκυβερνήτης της χώρας που είστε, δώστε τις κατευθυντήριες εντολές για τάχιστη διευθέτηση του εν λόγω θέματος.

Ε) Παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια η αναστήλωση του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων, θέμα για το οποίο είστε ενήμερος από τις συνεχείς οχλήσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης, κ.κ. Χρυσοστόμου, αλλά και από την πεντάωρη επίσκεψη που πραγματοποιήσατε εκεί τον Απρίλιο του 2015, υποσχόμενος βοήθεια. Αν το έργο μπορεί να προχωρήσει, να γίνει άμεσα. Αν όχι, καλό θα ήταν να ανακοινωθεί επίσημα, ώστε το χριστεπώνυμο πλήθος να ενημερωθεί επακριβώς τους λόγους της μη πραγματοποίησης του έργου και το ζήτημα να μη «σέρνεται» επ´ άπειρον.

Στ) Σε ό,τι έχει να κάνει με την περιβόητη επένδυση του Εμίρη του Κατάρ πάνω από την περιοχή του «Ναυαγίου», θα πρέπει η δικαστική απόφαση να βγει όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα. Αν οι κινήσεις του είναι νόμιμες να προχωρήσει η επένδυση και να εργαστούν Ζακυνθινοί σε ό,τι δημιουργηθεί. Εφόσον όμως έχουν γίνει παρανομίες από την πλευρά του με καταπατήσεις περιουσιών συμπολιτών μας, τότε να πάει… από εκεί που ήρθε! Και αυτό το θέμα όμως δεν μπορεί να «σέρνεται» για πολύ ακόμα στη Ζακυνθινή κοινωνία.

Ζ) Παρά την προσπάθειά σας για επανασύσταση των Μονάδων Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως (γνωστές και ως Μ.Ο.Μ.Α), οι οποίες με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή μετονομάστηκαν σε ΜΟΜΚΑ (Μονάδες Μελετών και Κατασκευών), εντούτοις οι εκτελέσεις έργων τοπικού ενδιαφέροντος στα νησιά και σε απομακρυσμένες περιοχές δεν γίνονται από τον στρατό, αλλά από τους ιδιώτες εργολάβους οι οποίοι εξακολουθούν να θησαυρίζουν από τα δημόσια έργα, τα οποία υπερκοστολογούνται και πληρώνονται με το αίμα και τον ιδρώτα των Ελλήνων πολιτών. Αυτή είναι μια ΔΕΣΜΕΥΣΗ που επιβάλλεται να υλοποιηθεί ΑΜΕΣΑ από την πλευρά σας, κύριε Πρόεδρε, προσπερνώντας την όποια γραφειοκρατία, αλλά και τα όποια εμπόδια τυχόν βάζουν οι επονομαζόμενοι και από εσάς… «νταβατζήδες».

Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Ζακύνθου