Ζάκυνθος: Πάσχα 2018 | Πανηγύρι στον ελαιώνα του Άι Λύπιου στις 15/4/18

ενεργό link
ΑΓΙΟΣ ΛΥΠΙΟΣ (Αντιγραφή)
Φωτογραφία: Βαγγέλης Βανταράκης
ενεργό link

Το Πανηγύρι του Άι Λύπιου θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Κυριακής του Θωμά, 15 Απριλίου 2018, στο γραφικό εκκλησάκι που αγαπούσε πολύ ο Διονύσιος Σολωμός, στην περιοχή Καλητέρος.

Ένα παραδοσιακό ζακυνθινό γλέντι.
Η μπάντα κάνει το πέρασμά της παιανίζοντας την Ανάσταση και την Άνοιξη.

Εκεί, κάτω από το εκκλησάκι και πάνω στα αγριολούλουδα του αιωνόβιου ελαιώνα στρώνουν οι ζακυνθινοί τη γιορτάσιμη τραπεζαρία τους, στη σκιά του λόφου. Τρώνε, πίνουν και γιορτάζουν την Άνοιξη.

Ο Διονύσης Φλεμοτόμος γράφει σχετικά: «Ένα από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα πανηγύρια του νησιού μας είναι κι αυτό του Άι–Λύπιου που γίνεται κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά στο γραφικό ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται σε μια λοφοπλαγιά στο προάστιο Καλητέρος. Από το πρωί της γιορτής συνήθιζαν οι κάτοικοι της χώρας και της γύρω περιοχής να έρχονται στ΄ όμορφο αυτό προάστιο φέρνοντας μαζί τους και το φαγητό τους για να φάνε στους «σβώλους» όπως συνήθιζαν να λένε. Σαν τελείωνε η λειτουργία, έστρωναν μέσα στο λιοστάσι τις κουρελούδες που είχαν μαζί τους και πάνω τους άπλωναν όλες τις γιορταστικές λιχουδιές. Απαραίτητα ήταν τα κόκκινα αυγά. Παντού ψηνόταν αρνιά κι από τα μεγάλα βουτσιά έρεε άφθονο κρασί. Συγχρόνως άρχιζε και το τρικούβερτο γλέντι. Η ταμπουρλονιάκαρα δεν σταματούσε καθόλου. Οι καμπάνες χτυπούσαν αδιάκοπα και κάπου-κάπου ακουγόταν και μερικές τουφεκιές. Το πανηγύρι κράταγε έως αργά το βράδυ…»

Στο εκκλησάκι αυτό αναφέρεται και ένα μέρος από το μυθιστόρημα του Διονυσίου Σολωμού “Η γυναίκα τση Ζάκυθος”.