Ζάκυνθος: Οι Στροφάδες του 1990 από το Αρχείο της ΕΡΤ | Ξενάγηση στα νησιά (Βίντεο)

Φωτογραφία: protothema.gr

Οι αναγνώστες μας γνωρίζουν καλά πια, πόσο ο «Ίσκιος» μας ευλαβείται τον τόπο και τα ιερά των Στροφάδων Νήσων. Ευκαιρίας δοθείσης δια-φεύγουμε (εικονικώ τω τρόπω) προς τα κείθε, ώστε ν’ αναλάβουμε δυνάμεις, διότι, εδώ στον θόρυβο και στις τριβές, «Πού να βρω την ψυχή μου, το τετράφυλλο δάκρυ;», κατά την υπέροχη ρήση του Ποιητή του «Άξιον εστί».Προς τούτο έχουμε μάλιστα δημιουργήσει εδώ και ειδική ενότητα των σχετικών αφιερωμάτων μας.

Εντελώς τυχαία οδηγηθήκαμε σήμερα, μες από το κατάφορτο (με διαθέσιμο πλέον υλικό) Οπτικοακουστικό Αρχείο της ΕΡΤ, σ’ ένα λανθάνον, άκρως ατμοσφαιρικό και καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ για τις Στροφάδες, παραγωγής ΕΤ1 του 1990 και διάρκειας 43΄ 19΄΄, με διεύθυνση παραγωγής του Ανδρέα Βρη και αφήγηση του Κώστα Αρζόγλου. Συν τοις άλλοις, το φιλμ αυτό είναι και πολύτιμο, επειδή στις 18 Νοεμβρίου 1997 ισχυρός σεισμός, μ’ επίκεντρο τα νησιά, προκάλεσε εκτεταμένες και σοβαρές βλάβες στο εκεί Καστρομονάστηρο και στα λοιπά κτίρια, οι οποίες ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί.

Πρόκειται λοιπόν για μια ξενάγηση στα νησιά όπου, κατά τη μυθολογία, οι Γιοι του Βορέα σταμάτησαν να καταδιώκουν τις Άρπυιες. Το ντοκιμαντέρ, έπειτα από την παρουσίαση των θρύλων για τα νησιά, επικεντρώνεται στο περιώνυμο Καστρομονάστηρο. Παρέχονται με γλαφυρό τρόπο στοιχεία για την ίδρυσή του, περιγράφεται η πάλαι ποτέ ακμάζουσα εδώ μοναστική αδελφότητα, οι ανηλεείς πειρατικές επιδρομές και, τέλος, η εγκατάλειψη που επικρατεί μέχρι εκείνη τη χρονιά (1990). Στην όλη εγκατάλειψη αντιστέκεται με τον τρόπο του ο παπα-Γρηγόρης, ο ύστατος ασκητής του παραδεισένιου αυτού τόπου, τον οποίο παρακολουθούμε στο ντοκιμαντέρ.

Σπεύδουμε να παραπέμψουμε σ’ αυτό. Για να έχετε πρόσβαση, κάντε απλώς κλικ ΕΔΩ. Αξίζει τον κόπο!

Πηγή:http://www.iskiosiskiou.com

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το παρόν άρθρο είναι αναδημοσίευση από την παραπάνω πηγή, ο σύνδεσμος της οποίας παραπέμπει στην ίδια την πηγή. Το ιστολόγιό μας δεν έχει ασχοληθεί δημοσιογραφικά, οπότε ότι διαφωνία μπορεί να έχετε μπορείτε να απευθυνθείτε στην ίδια την πηγή.