Ζάκυνθος: Εκδόσεις Πλέσσα | Παρουσιάστηκαν τα βιβλία του Διονύση Ν. Μουσμούτη στην Αθήνα

ενεργό link
ενεργό link

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Tην Τετάρτη 9 Μαΐου παρουσιάστηκαν στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης (Στοά του Βιβλίου) τα δύο τελευταία βιβλία του εκδότη-διευθυντή του περιοδικού “Ιστορία” και προέδρου του PEN Ελλάδος Διονύση Μουσμούτη υπό τους τίτλους “Το θέατρο στη Ζάκυνθο τον 19ο αιώνα” και “Παύλος Καρρέρ, Η «σκοτεινή» περίοδος, 1950-1857”, και τα δύο εκδόσεις του νέου ζακυνθινού εκδοτικού οίκου Πλέσσα.

Τα βιβλία παρουσίασαν, κατά γενική ομολογία συναρπαστικά, ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, ο σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης, ο διευθυντής ορχήστρας Βύρων Φιδετζής και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάλτερ Πούχνερ.

Ο τελευταίος χαρακτηριστικά ανέφερε για τον συγγραφέα και τις εκδόσεις: «Η πολύπλευρη προσωπικότητα του Διονύση Μουσμούτη δεν χρειάζεται να παρουσιαστεί λεπτομερειακά εδώ. Κριτικός λογοτεχνίας, συγγραφέας, μελετητής κυρίως της ιστορίας και του πολιτισμού της στενότερης πατρίδας του, της Ζακύνθου, επιμελητής πολλών εκδόσεων και επιφυλλιδογράφος στον καθημερινό και περιοδικό Τύπο, σχολιαστής της πολιτισμικής κίνησης, εκδότης ιστορικών και πολιτισμικών περιοδικών κτλ., έχει αφήσει, εδώ και τρεις δεκαετίες, ένα χαρακτηριστικό στίγμα στην πνευματική ζωή του τόπου, με το ιδιαίτερο άρωμα του fior di Levante και την πλούσια πολιτισμική ιστορία του νησιού. […] Η μονογραφία αυτή δεν είναι μόνο ένας ακρογωνιαίος λίθος για μια μελλοντική ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου, αλλά και μια σημαντική ψηφίδα στο μωσαϊκό της ιστορίας της δυτικής μουσικής στην καθ’ ημάς Ανατολή. Ειδικά η ιταλική όπερα δεν είχε εθνικές προτιμήσεις, αλλά ήταν ένα σήμα κατατεθέν για τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις στην κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της Levante κατά τον 19ο αιώνα. Συγχαρητήρια λοιπόν στον συγγραφέα (και τον εκδοτικό οίκο), για το μακροχρόνιο κουράγιο, τον κόπο, την αντοχή, τη φροντίδα, το εύγλωττο ύφος, την έξυπνη δέση των στοιχείων, την ορθολογική οργάνωση του ξεχειλίζοντος υλικού, για την απόλαυση της ανάγνωσης και την πλούσια εικονογράφηση που κάνει ήδη το ξεφύλλισμα των δύο τόμων ένα σαγηνευτικό βίωμα· εμείς δεχόμαστε ευλαβικά το δώρο που χαρίζει στην επιστήμη, τιμώντας ταυτόχρονα το όμορφο νησί της καταγωγής του με τον σπουδαίο θεατρικό του πολιτισμό».

Στην κατάμεστη αίθουσα παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι από τον πολιτικό, δικαστικό, ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό χώρο, εκδότες, συγγραφείς, ζωγράφοι, ηθοποιοί, πολλοί ζακυνθινοί της Αθήνας και φίλοι του συγγραφέα.

Μεταξύ άλλων διακρίναμε τον μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο, τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, τον αναπληρωτή υπουργό Αμύνης Φώτη Κουβέλη, τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα, την τ. αντιπρόεδρο του Ερωπαϊκού Κοινοβουλίου και νυν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής” Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, τους τ. υπουργούς Τηλέμαχο Χυτήρη, Χρήστο Φύσσα και Απόστολο Κράτσα, τον γενικό διευθυντή του ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Παντελή Βιρβιδάκη, τον εισαγγελέα Εφετών Γεώργιο Βούλγαρη, τους καθηγητές πανεπιστημίου Νίκο Καραπιδάκη, Νέστορα Κουράκη, την διεθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαριέττα Μινώτου, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΕΜΕΣ ΑΕ (Hilton-Costa Navarino) Στέφανο Θεοδωρίδη, τον πρόεδρο της Μαθιός Πυρίμαχα ΑΕ Γιάννη Κ. Μαθιό, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Millennium Bank, της Proton Bank και της Marfin Bank Romania Γιώργο Τανισκίδη, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Phoenix Register of Shipping  Άρη Αρβανιτάκη, τον δικηγόρο και μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός Τάσο Τσούφη, τον εφοπλιστή Άρη Μιχαϊλίδη, τους εκδότες Νίκο Ψυχογιό, Πένυ Ψυχογιού, Κώστα Γκοβόστη, τους λογοτέχνες Τάσο Γουδέλη, Κωνσταντίνο Μπούρα και Φίλιππο Δρακονταειδή, τον συνθέτη Ιάκωβο Κονιτόπουλο, τον διευθυντή του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) Αλέξανδρο Χαρκιολάκη, τους εικαστικούς Ελένη Βασιλοπούλου, Θράσο Αβαριτσιώτη και Κώστα Ευαγγελάτο, την τραγουδίστρια Φωτεινή Δάρρα, τους ηθοποιούς Τζένη Ρουσέα, Θοδωρή Γράμψα, Αναστασία Παπαστάθη και Γιώργο Βούτο, τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά, την Μαρία Αθανασιάδου, σύζυγο του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη κ. ά.