Ρόδος: Έληξε το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ στη Λίνδο | Συμμετείχε η Ζάκυνθος με το Βενετσιάνικο Γάμο

ενεργό link
ενεργό link

ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

Έληξε το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου στη Λίνδο και η παρουσία μας, αυτή του Βενετσιάνικου Γάμου στο Τζάντε 16ος αι. του Αντώνη Μιλάνου, κάτω από την Ακρόπολη και τον αρχαίο Ναό της Λινδίας Αθηνάς εστέφθη με απόλυτη επιτυχία.

Πλήθος κόσμου χειροκρότησε τα στιγμιότυπα της παράστασής μας προκαλώντας συγκίνηση, εκδηλώνοντας συγχρόνως την επιθυμία να παρακολουθήσει από κοντά ολοκληρωμένο το δρώμενο την επόμενη φορά που θα παρουσιαστεί στο νησί μας, εστιάζοντας το θαυμασμό του στο αναγεννησιακό πνεύμα και θέαμα.

Ένα ασυνήθιστο θέαμα που προκάλεσε τη φαντασία αλλά και το σεβασμό με υπέροχα θεατρικά κοστούμια, τα στέφανα, τα τύμπανα, τα λαούτα, τα ροδοπέταλα που έραιναν το ζευγάρι καταλήγοντας με όλα αυτά να γίνει το πολυφημισμένο γεγονός του φεστιβάλ. Μέσω δε της τεχνολογίας δραπέτευσαν μαγικές εικόνες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από τους επισκέπτες του νησιού, αποτυπώνοντας το γεγονός.

Έκπληξη και θαυμασμό μας προκαλεί το πόσο πολύ πρόσεξαν την σκηνοθεσία κι αυτό διαπιστώνεται:
Όταν φρόντισαν τα γραφικά δρομάκια (καντούνια) της Λίνδου να στρωθούν με ειδικό χόρτο προκειμένου να μην φαίνεται το σύγχρονο οδόστρωμα για να περάσει η πομπή.

Όταν στις πόρτες των οικιών ή των καταστημάτων που περνούσε η πομπή του Βενετσιάνικου γάμου είχαν τοποθετήσει άτομα με βενετσιάνικα κουστούμια για να εύχονται στους νεονύμφους για το ευτυχές γεγονός.

Όταν είχαν μοιράσει CD με την αναγεννησιακή μουσική του δρώμενού μας η οποία ακουγόταν καθ’ όλη την διάρκεια της πομπής.
Μόνο δέος και σεβασμό σου προκαλούν οι παραπάνω εικόνες.

Και κάτι ακόμη: στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Λίνδο της Ρόδου έπρεπε να φτάσει το δρώμενο για δεύτερη χρονιά, το 2016 με Αναστασία Σπαθάρου και Παναγιώτη Σπίνο και το 2017 με Γωγώ Νικολοπούλου και Σάκη Φορτώση (στους πρωταγωνιστικούς ρόλους), τους οποίους και ευχαριστούμε, για να τιμηθεί με την απονομή ειδικής πλακέτας από τους διοργανωτές του φεστιβάλ, το δρώμενο, καθώς και ο εμπνευστής και δημιουργός της παράστασης, Αντώνης Μιλάνος για τη μεγάλη του προσφορά στον πολιτισμό της χώρας μας.

Εκείνος με τη σειρά του, το αφιερώνει σε ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους συμμετέχοντες, που από το 2004 στηρίζουν με σεβασμό, τον πρώτο Βενετσιάνικο δρώμενο, στη νεότερη πολιτιστική ιστορία της Ζακύνθου και τους βεβαιώνει ότι χωρίς αυτούς δε θα βρισκόταν αυτή τη στιγμή στην κορυφή η παράστασή μας..

«Ο Γάμος» έγινε πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του Μεσαιωνικού φεστιβάλ, θεωρούμενο απαραίτητο πολιτιστικό στοιχείο για να συμπληρώνει με τη λαμπρότητά του το παζλ των φεστιβαλικών εκδηλώσεων στη Λίνδο Ρόδου.
Και του χρόνου!

Σταματία Γασπαράτου Μιλάνου
και η Ομάδα του Βενετσιάνικου Γάμου