Ζάκυνθος: Πρόγραμμα Επίσημου Εορτασμού της 155ης επετείου της Ένωσης της Επτανήσου με την Μητέρα Ελλάδα

Φωτογραφία: ermisnews.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

21ης ΜΑΪΟΥ 2019

Τρίτη 21 ΜΑΙΟΥ

Ώρα 10.30

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό θα τελεστεί επίσημη δοξολογία για την Ένωση της Επτανήσου με τη μητέρα Ελλάδα στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Διονύσιος Δ΄ με το Ιερατείο της πόλης. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας θα εκφωνήσει o κ. Φλάμπουρας – Νιέτος Ηλίας Δ/ντής 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου .

Αμέσως μετά θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων και ακολούθως κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Πρωτεργάτη της Ένωσης, Κωνσταντίνου Λομβάρδου (Διοικητήριο).

Ώρα 11.30

Στο χώρο μπροστά από το Μέγαρο της Π.Ε. Ζακύνθου θα αρχίσει παρέλαση των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,(Γυμνάσια) των σωμάτων Ελληνικού Οδηγισμού και Ελλήνων Προσκόπων. Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Ελευθέριος Νιοτόπουλος θα δεχθεί στο Μέγαρο της Π.Ε. Ζακύνθου (Διοικητήριο), τις Πολιτικές και Διοικητικές Αρχές και τους Πολίτες του Νομού.

Ώρα 12.30

Στο Μνημείο του Γιάννη Κλαυδιανού, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Φιολιτίου, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τον Ιωάννη Κλαυδιανό «Φιολιταίο» που κρεμάστηκε από τους Άγγλους προστάτες, μετά από τα γεγονότα του Υψόλιθου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές.

Ώρα 19.00

Απόδοση φόρου τιμής στους Αγωνιστές στα κελιά των Φυλακών Ενετικού Κάστρου της Πόλης, όπου θα τελεστεί και τρισάγιο. Με τη δύση του ηλίου θα γίνει υποστολή της σημαίας.

Στις παραπάνω εορταστικές εκδηλώσεις καλούνται να παρευρεθούν οι Πολιτικές και Διοικητικές Αρχές, κατά την καθιερωμένη τάξη.

Παρακαλείται η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου να μεριμνήσει για την ιεροτελεστία, η Αστυνομική Δ/νση Ζακύνθου και το Λιμεναρχείο για την τάξη και ο Δήμος Ζακύνθου για τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και στους άλλους χώρους των εκδηλώσεων καθώς και στο χώρο κατάθεσης στεφάνων, ορίζεται τελετάρχης η Κα Γρηγορία Λούτα προϊσταμένη του τμήματος Τουρισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΠΕ Ζακύνθου και το γενικό πρόσταγμα των τμημάτων της παρέλασης θα έχει η Κα Χριστοφόρου-Λιβάνη Άννα Υπεύθυνη Φυσικής Αγωγής της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ζακύνθου.
Κατά την ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων, ορίζεται γενικός σημαιοστολισμός σε όλο το νομό, από την όγδοη πρωινή ώρα της 21ης Μαΐου 2019 έως τη δύση του ηλίου της 21ης Μαΐου 2019. Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων του νομού καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ., των τραπεζών και του λιμανιού, κατά τις βραδινές ώρες της 21ης Μαΐου 2019.