Κόσμος: Η συνολική μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού των εντόμων την περασμένη δεκαετία υπολογίστηκε σε 41%

ΜΕΛΙΣΣΕΣ

Τα έντομα αποτελούν βασικούς κρίκους της αλυσίδας σχεδόν σε όλα τα οικοσυστήματα. Είναι δουλειά τους να τρώνε φυτά, μετατρέποντας την ηλιακή ενέργεια σε βιομάζα- το θεμέλιο των περισσότερων χερσαίων τροφικών δικτύων.  Αυτά τα φυτοφάγα έντομα γίνονται στη συνέχεια τροφή σαρκοφάγων εντόμων, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν τροφή μεγαλύτερων ζώων. Η εξαφάνιση των εντόμων συνιστά έτσι απειλή για όλα τα πλάσματα στο οικοσύστημα.

Παρά την παρουσία τους σε κάθε κρίκο της αλυσίδας του περιβάλλοντος, τα έντομα αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Πρόσφατη έκθεση, στοιχεία της οποίας δημοσιοποιεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) προειδοποίησε για μια «αποκάλυψη» των εντόμων, καταγράφοντας ανησυχητικές μειώσεις στους πληθυσμούς τους.

Η συνολική μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού των εντόμων την περασμένη δεκαετία υπολογίστηκε σε 41%,ενώ το ποσοστό μείωσης σε επιλεγμένους παγκόσμιους πληθυσμούς εντόμων ήταν:

  • Τριχόπτερα: 68%
  • Πεταλούδες: 53%
  • Σκαθάρια: 49%
  • Μέλισσες: 46%
  • Λιβελούλες: 37%
  • Μύγες: 25%

Σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», ο ρυθμός εξαφάνισης των εντόμων είναι οκτώ φορές πιο γρήγορος από αυτόν των θηλαστικών, των πτηνών και των ερπετών. Ο συνολικός πληθυσμός των εντόμων μειώνεται κατά 2,5% κάθε χρόνο. Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται την πρώτη παγκόσμια επιστημονική ανάλυση δεδομένων, συγκεντρώνοντας ευρήματα από τις 73 καλύτερες μελέτες που έγιναν μέχρι σήμερα. Όπως προκύπτει, ο πλανήτης βιώνει την αρχή μιας έκτης μαζικής εξαφάνισης στην ιστορία του, με τεράστιες απώλειες που έχουν ήδη αναφερθεί σε μεγαλύτερα ζώα, τα οποία είναι ευκολότερο να μελετηθούν. «Αν δεν αλλάξουμε τους τρόπους παραγωγής τροφής, τα έντομα στο σύνολό τους θα οδηγηθούν στην εξαφάνιση μέσα σε μερικές δεκαετίες», προειδοποιούν οι ερευνητές.

Διαβάστε περισσότερα στο http://greenagenda.gr