Ζάκυνθος: Δημοτική Παράταξη «Πορεία Προόδου» | Συνάντηση με μέλη της Ένωσης Γονέων

Δελτίο Τύπου 
Αναλυτική ενημέρωση για τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία, τα οποία για αρκετά χρόνια είναι ασυντήρητα και έχουν επιβαρυνθεί από τους σεισμούς, παρείχε η Ένωση Γονέων του νησιού μας και πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος, Διονύσης Γεωργάνος, ο Αντιπρόεδρος, Διονύσης Νέγκας, και το μέλος, Κώστας Γκούσκος.

Συνοδευόμενος από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, Διονύση Λιβέρη, Γιώργο Τσουράκη και Γιώργο Γκόγκο, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πορεία Προόδου» και Υποψήφιος Δήμαρχος, Αναστάσιος Μαρίνος, κατέγραψε τα δίκαια αιτήματα της Ένωσης Γονέων και δεσμεύθηκε  για δύο πράγματα: Α) Στο πρόγραμμα του συνδυασμού έχει ενταχθεί η δημιουργία ειδικού συνεργείου από το Δήμο, ώστε να επισκευάζει άμεσα τυχόν ζημιές και Β) Την επόμενη ημέρα των εκλογών μαζί με την Ένωση Γονέων θα χαράξουν τη στρατηγική για την αντιμετώπιση άλλων οξυμένων προβλημάτων (όπως π.χ. η έλλειψη οικοδομικών αδειών στα σχολεία) μέσα σε κλίμα σύμπνοιας, συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάνο η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας συστάθηκε από τη σημερινή Δημοτική Αρχή και έτσι σταμάτησε ο αποκλεισμός των γονέων από τα κέντρα αποφάσεων, κάτι που δυστυχώς είχαν επιλέξει οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.

Τα σχολεία χρηματοδοτούνται από τρεις κατευθύνσεις: 1) Πίστωση από το Υπουργείο Παιδείας κάθε τρεις μήνες για τα λειτουργικά έξοδα, με το ποσό όμως να μειώνεται συνεχώς. 2) Από την τακτική επιχορήγηση του Δήμου. Από το 2011 έως το 2018 οι Σχολικές Επιτροπές δεν πήραν, παρανόμως, ούτε ένα ευρώ. Το ζήτημα αυτό διευθετήθηκε μόλις πέρυσι που δόθηκαν 20.000 ευρώ και αυτό συνέβη ύστερα από την προσφυγή της Ένωσης Γονέων στον Εισαγγελέα. 3) Χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ. Φέτος έχουν δοθεί μόλις 140.000 ευρώ για 85 σχολικά συγκροτήματα που διαθέτει ο Νομός.

Ο κ. Γεωργάνος τόνισε πως είναι εφικτή η χρηματοδότηση της Ζακύνθου με 11 εκ. ευρώ, προκειμένου να συντηρηθούν τα σχολεία μας, ενώ πρόσθεσε πως ο «Καλλικράτης» έδινε τη δυνατότητα σε μια Δημοτική Αρχή να αυξάνει τα δημοτικά τέλη και τον δημοτικό φόρο κατά 25%, αρκεί όμως να χρηματοδοτούνται από αυτά τα λεφτά τα διδακτήρια. Δυστυχώς, αν και τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν άδικα και υπέρμετρα τα δημοτικά τέλη, εντούτοις για τα σχολεία δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ, με συνέπεια να παρουσιάζουν αυτή την κακή εικόνα σήμερα.

Επίσης, είναι απαραίτητο να μειωθούν τα παιδιά στις σχολικές αίθουσες του νησιού μας και να μην υπερβαίνουν τον αριθμό 18, διότι ο νόμος λέει πως κάθε μαθητής χρειάζεται 1,5 τετραγωνικό μέτρο. Τώρα σε κάθε αίθουσα, είναι δυστυχώς πάνω από 25 μαθητές, γεγονός που από μόνο του είναι επικίνδυνο, διότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δεν θα είναι εύκολη η διαφυγή.

Ένα θέμα ακόμη που δημιουργεί αίσθηση και σίγουρα αρνητικές εντυπώσεις είναι πως τα έτη από το 2016 έως το 2018 ο ΟΣΚ έστειλε στη Ζάκυνθο πάνω από 370.000 ευρώ συνολικά, ενώ τα προηγούμενα πέντε έτη (δηλαδή από το 2011-2016) μόλις 34.000 ευρώ. Τουλάχιστον τόσα… εμφανίστηκαν.

Η Ένωση Γονέων ανέφερε ακόμη πως εξαιτίας της έλλειψης οικοδομικών αδειών στα σχολεία (είναι αρωγής), χάνονται ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ), ενώ δεν μπορούν να γίνουν και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις, όπως είναι οι πυροσβεστικές φωλιές και τα στέγαστρα.
Ο κ. Μαρίνος αφού ευχαρίστησε την Ένωση Γονέων για την άριστη φιλοξενία και την ενημέρωση, τόνισε πως προτεραιότητά του αν οι Ζακυνθινοί τον εμπιστευθούν σαν Δήμαρχο, θα είναι οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου κι αν χρειαστεί και ιδιώτες μηχανικοί, να βγάλουν οικοδομικές άδειες σε όλα τα σχολεία γιατί είναι ζήτημα ασφάλειας. Παράλληλα, υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι την περίοδο που ήταν Αντιδήμαρχος Αλυκών, με ίδιους πόρους και χωρίς να κόβει τιμολόγια στο Δήμο για να πληρώνουν οι Ζακυνθινοί, έκανε μια σειρά από έργα στα σχολεία της Δ.Ε. Αλυκών, όπως η αντικατάσταση σπασμένων τζαμιών, οι ελαιοχρωματισμοί και τα αντιπλημμυρικά σε προαύλια των σχολείων.

«Η δική μου παρέμβαση στα σχολεία δεν άρεσε ούτε στον Δήμαρχο ούτε σε άλλα μέλη της απερχόμενης πλέον Δημοτικής Αρχής. Μου έστελναν μέχρι και την Αστυνομία όταν έβλεπαν να γίνονται έργα, τα οποία κάλυπτα με δικά μου έξοδα. Παρόλα αυτά έγιναν σημαντικά πράγματα και προσπεράσαμε τις τρικλοποδιές που μας έβαζαν. Σαν Δήμαρχος δεσμεύομαι να συντηρούνται κατά προτεραιότητα τα σχολεία σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων. Εμείς όχι μόνο δεν θα αποκλείουμε τους γονείς, όπως έκαναν άλλοι, αλλά θα αποτελούν τους πιο πολύτιμους συνεργάτες μας» ανέφερε ο κ. Μαρίνος.